1. Dergiye gönderilen makalelerin daha önce herhangi bir kaynakta yayınlanmamış olmalı ya da yayın aşamalarının herhangi birinde olmamalıdır. Konuyla ilgili bilginin editörlere bildirilmesi yazarın sorumluluğundadır.
2. Dergiye gönderilen makaleler MS Office Word kelime işleyicisiyle veya bu işleyiciyle uyumlu başka bir işleyiciyle düzenlenmiş olması gerekmektedir. Yazarlar makaleyi sisteme yüklerken hiçbir kişisel bilgisini (Adı, Soyadı, Kurumu gibi…) makaleye koymamalıdır. Kişisel bilgiler ayrı bir dosyada belirtilmeli ve bu dosya da sisteme yüklenmelidir.
3. Dergiye gönderilen makaleler 10.000 kelimeyle sınırlandırılmalıdır. Öz, 250 kelimeyi aşmamalıdır.
4. Dergiye gönderilen makaleler Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımlamış olduğu kılavuza (the Publication Manual of the American Psychological Association - 7th ed.) göre yazılmış olmalıdır. Daha detaylı bilgi için derneğin web sayfası ziyaret edilebilir: http://www.apastyle.org/.
5. Makalenin gövde metni tek satır aralığıyla, A4 sayfa ölçülerinde yazılmış olmalıdır. Bütün sayfa kenarlıkları 2,5 cm olarak ayarlanmalıdır. Makalenin bölümleri (kaynakça dahil) aynı genişliğe ve derinliğe sahip olmalı, başlıklar haricinde metin iki yana dayalı olarak ayarlanmalıdır.
6. Yazı karakteri olarak Times New Roman kullanılmalıdır. Metnin gövdesi 12 punto olmalıdır. 3 satırı aşan alıntılar, yeni satırdan başlar ve bütün alıntı sol kenarlıktan (marjin) 1,25 cm girinti ile yazılır. Yazı karakteri boyutu olarak 10 punto kullanılmalıdır. Kalın yazı tipi yalnızca başlıklar için kullanılmalıdır. Önemli bilgileri vurgulamak için gövde içerisinde eğik yazı stilini tercih edebilirsiniz. Vurgular için altı çizili vurgu yazı stili kullanılmamalıdır.
7. Lütfen gönderilecek makalelerin dergi şablonuna uygun olduğunu kontrol ediniz. Makale gönderilmeden önce mutlaka şablondaki stillere göre tüm metnin ayarlanmış olması gerekir. Şablona uymayan veya Word stil galerisindeki stiller kullanılmadan gönderilen makaleler reddedilir.
8. Bütün metin içi alıntılamalar için, kaynakça bölümünde ilgili alıntının kaynağı yazılmış olmalıdır. Metin içi alıntıda kullanılan isim ile kaynakçada belirtilen kaynak aynı dilde yazılmış olması gerekir. Örneğin, metin içinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne atıf yapılmışsa, kaynakçada kaynak bu isimle kullanılmalıdır. Metin içi alıntıda Türkçe olarak kullanılan kaynak ismi, kaynakçada İngilizce veya başka dilde gösterilemez. Doğrudan tırnak içinde kullanılan alıntılar sayfa numaralarıyla birlikte yazılmalıdır. Alıntılama kuralları için APA 7. baskıya başvurunuz.
9. Lütfen Word kelime işleyicisinin otomatik düzeltme özelliklerini kullanmaktan imtina edin. Noktadan sonra büyük harf, web sayfalarına ve e-posta adreslerine bağlantı eklemek gibi… Örneğin, http://www.gantep.edu.tr gibi bağlantılanmış, siyah renk dışında başka bir yazı rengi kullanılmış ve altı çizili gösterimlerin bulunduğu makaleler kabul edilmeyecektir.
10. Eğer kullanmanız mecburi değilse dipnot ve sonnot kullanımından olabildiğince kaçınılmalıdır. Dipnot yerine, sonnot kullanılmalıdır. Sonnotları belirten sayılar üst-im olarak metin içinde kullanılmalıdır.
11. Kaynakçada, kaynaklar alfa numerik olarak sıralanmış olmalıdır.

12. Yalnızca tarihler için sayı kullanılmalıdır: 1915, 2001 gibi. Diğer kantitatif argümanlar kelimelerle ifade edilmelidir: 3 kişi yerine üç kişi; son 10 yılda yerine son on yılda gibi. Matematiksel denklemler ve ifadeler bu kurala tâbi değildir.
13. Şekiller ve Tablolar
Makalede kullanılan şekiller, resimler, fotoğraflar ve tablolar kaynak gösterilerek ya da telif hakkı yazara ait ise renkli veya siyah-beyaz olarak kullanılabilir.
Tablolar için isimledirme, kelime işlemcisinin resim yazısı özelliği kullanılarak isimlendirilmelidir. Tablo ismi tablonun üstünde olmalıdır. İsim ile tablo arasında boşluk olmamalıdır. Tablo ismi ve gövde metni arasında bir satır boşluk olmalıdır. Tablo yazısı ve tablo sayısı arasında herhangi bir özel simge (alt çizgi, ara çizgi, nokta, parantez) kullanılmalıdır, yalnızca bir harflik boşluk bırakılmalıdır. Times New Roman yazı karakteriyle, 10 punto olarak yazılmalıdır. Tablo yazısı ve sayısı için kalın stil kullanılmalı, açıklama normal stilde olmalıdır. Açıklamanın ilk harfi büyük diğer kelimeler küçük harflerle yazılmalıdır. Örnek olarak:
Tablo 1: Mahallelere göre arsa rayiç bedelleri ortalamaları
Şekil, resim ve fotoğraflar sayfa kenar boşluklarını (marjinleri) aşmamalıdır. İsimlendirme altta yapılır. Tabloların isimlendirilmesine dair yazım kurallarıyla aynı kurallar geçerlidir. Örnek olarak:
Resim 1: Gaziantep Üniversitesi logosu
14. Matematiksel denklemler ve ifadeler resim dosyası olarak metne konulamaz. Kelime işleyicisinin ilgili özellikleri kullanılarak hazırlanmış olmalıdır.
15. Dergi editörleri olarak bir kaynak yönetim yazılımı kullanmanızı tavsiye etmekteyiz. Endnote, Zotero, Mendeley, Jabref gibi yazılımlar alıntılama ve kaynak gösterme işlemlerinizde hata yapma ihtimaliniz azaltır. Ancak, kaynakların ve alıntıların doğru şekilde metin içerisinde yapılmış olması yazarın sorumluluğundadır.
16. Makale içerisinde kullanılmış olan içeriklere dair izinler ve telifler yazarın sorumluluğundadır. Genellikle, 400 kelimeyi aşan bilgi, resim, fotoğraf, tablo ve çizimleri kapsar bu kural. Ancak, şiirlerden yapılan çok küçük alıntılar telif hakkı kapsamına girebilir. Bir resmin veya fotoğrafın internet üzerinden ulaşılabilir olması, telife tâbi olmadığı anlamına gelmemektedir. Dergi, telif hakkının ihlal edilmesinden kaynaklanacak sorunların sorumluluğunu üstlenmez. Makalenizi dergiye göndermeden önce mutlaka bu kuralları göz önünde bulundurunuz. Kullanım hakkı başkasına ait bir eseri (fotoğraf, resim, illüstrasyon, şiir vb.) içeren makalenin dergiye gönderilmiş olması gerekli izinlerin alındığı anlamına gelmektedir.
17. Copyright and permissions of a published article
International Review of Migration and Refugee Studies views open-access to academic publications and research as an immutable part of the academic endeavor. All authors who submit their work accept that they are subject to the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) license.
Uluslararası Göç ve Mülteci Çalışmaları Dergisi açık erişimli bir dergidir. Dergi kapsamında yayımlanmış her makale Creative Commons Attribution – NonCommercial – NoDerivaties 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) lisansı kapsamına girer ve makalenin gönderimi bu lisansın kabulü anlamına gelmektedir. Lisansla ilgili daha fazla detay için lütfen aşağıdaki web sayfasını inceleyiniz:
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed

18. Yazım, kaynakça ve alıntılama kurallarına uymayan makaleler editörler tarafından gerekçe belirtmeden reddedilebilir. Kabul edilmiş makalelere dair düzeltme istendiği takdirde yalnızca düzeltmeler yapılabilir. Metnin genel yapısını bozacak eklemeler yapmak makalenin değerlendirme süresinin uzamasına neden olur.
19. İngilizce olarak yazılmış makaleleri dergiye göndermeden önce bir dil editörüne okutturmanız tavsiye edilir. Makalenin dilbilgisi kurallarına uygun veya yeterli dil yetkinliğiyle yazılmamış olması reddedilme sebebidir.